dijous, 28 d’abril del 2011

1. COORDINACIÓ AMB LA TUTORA PER TREBALLAR EN L’ELABORACIÓ DEL PROTOCOL DE CONDUCTA.

Un cop passades les vacances de Setmana Santa, ja el primer dia d’institut ens vam reunir la tutora i jo per parlar sobre com, de quina manera podríem treballar en el disseny i elaboració d’un protocol de conducta de manera que en resultés un document útil i àgil, un document que facilités la feina al professorat i que fos entenedor i clar per a ajudar a saber què cal fer en cada moment.

1. Identificació de la sessió:
El dia 26 d’abril, ens vam poder reunir amb la tutora per començar a treballar en el disseny i elaboració d’un protocol de conducta. La sessió va durar unes dues hores aproximadament; aquestes dues hores les vam treballar de manera partida, doncs entremig jo tenia classe i ella tenia alumnat a qui atendre. Al llarg de les dues hores vam estar consultant materials que ella ja tenia, vam consultar i valorar també el material d’Enric Bolea i altres autors sobre els trastorns de conducta (material que es treballa en una de les assignatures de la UOC) i finalment vam valorar la manera de com adaptar la informació d’aquests documents a la realitat del nostre centre, concretament als 2 alumnes de 1r d’ESO als quals se’ls fa un seguiment des de l’EAP i que, tot i no presentar cap mena de trastorn de conducta, algunes de les seves conductes disruptives podrien fàcilment encabir-se en alguns dels criteris que ens aquest documents es contemplen. En aquesta sessió, doncs, el paper de destinataris i el de col·laboradors varen recaure en la figura de la tutora i jo mateixa, tot i que un cop estigui elaborat el professorat en serà el principal destinatari.

2 i 3. Fites i desenvolupament:
Els objectius que pretenem aconseguir amb aquesta sessió i el treball desplegat a partir d’aquesta són:

-Poder començar a dissenyar i elaborar un protocol de conducta en el qual es contemplessin de manera clara i entenedora les actuacions i mesures a dur a terme pel professorat amb aquell alumnat que manifestés alteracions conductuals o conductes disruptives al centre.
- Amb aquest protocol és pretèn unificar criteris i promoure l’anar tot el professorat a una davant d’alumnat i de situacions conflictives.
- A la vegada, també volem concretar algunes consideracions generals per al treball amb l’alumne.

Amb la tutora vam valorar que molta de la feina feta fins ara ens podria ser d’utilitat en l’elaboració del protocol de cara a identificar i valorar el tipus de conductes sobre les quals volem incidir. Amb la feina feta la tutora es referia a la graella de registre i valoració de conductes, qüestionari valoratiu passat al professorat a l’inici, el qual ens ajudaria a concretar el punt de partida i prioritzar les conductes sobre les quals intervenir i la graella d’observació sistemàtica també passada al professorat, per tal de fer un seguiment d’aquelles conductes seleccionades.

I, a partir d’aquí, aniríem concretant les mesures i actuacion a empendre. Val a dir que en aquest procés d’elaboració del protocol un document de referència nostre també és el RRI (Reglament de Règim Interior), el qual parteix del DECRET 279/2006, de 4 de juliol, sobre drets i deures de l'alumnat i regulació de la convivència en els centres educatius no universitaris de Catalunya, i on es regulen les actuacions que cal emprendre amb aquell alumnat que incompleix amb les normes de conviència generals del centre (Per exemple: la violència física o les baralles són penalitzades amb l’expulsió directa). Per tant, podem introduir actuacions concretes, però sempre partint d’allò reglat al centre.
Actualment aquest document al centre està pendent d’aprovació pel Consell Escolar.

4. Recursos:
Els principals recursos emprats han estat la coordinació o reunió amb la meva tutora, i el recull de material bibliogràfic que vam consultar i que estic rellegint per mirar d’extreure’n idees que s’ajustin a la realitat del nostre centre. Entre aquest recull destacaria:

- Atenció educativa per a l’alumnat amb necessitats educatives específiques associades a trastorns de la personalitat i/o de la conducta (2003-2004), Memòria del projecte d’Adela Gallard.
- Els trastorns de conducta a l’escola. Març 2007, document elaborat amb el treball conjunt dels professionals de diferents EAPS i l’assessorament, entre d’altres, d’Enric Bolea.
- Mòdul Trastorns de conducta. En Intervenció psicopedagògica en els trastorns del desenvolupament. CD- Ediuoc, de Bolea,E; Burgos.F. Duch,R.;Vilà, F.(2005)

5. Avaluació:
Un cop finalitzada la sessió, la valoració que en faig és molt positiva doncs en tot aquest proces de treball, i concretament en aquesta sessió, m’he sentit molt recolzada per la meva tutora. És una persona molt implicada i que coneix la realitat del centre, doncs ja fa una pila d’anys que hi treballa, i també veu quina és la realitat de molts alumnes i famílies. Està oberta a noves propostes, noves idees i, sobretot valora la feina feta i, si hi ha feina que ja està elaborada i pot ser d’utilitat per noves situacions, abans d’elaborar-ne de nova valora la possibilitat de utilitzar allò que ja està fet. I si no serveix, doncs ja mirarem com ho fem de nou i de quina manera.
Vam quedar que per la propera setmana, jo aniria rellegint el material i mirant de fer un “pre-disseny” d’un possibe protocol, que vindria amb idees i amb una estructura feta. A partir d’aquí anirírm treballant per anar-ho desenvolupant.

6. Observacions:

A mesura que estic rellegint els materials relacionats amb els trastorns de conducta, penso que són molt interessants dos conceptes que hi apareixen: L’ACOMPANYAMENT i la CONVERSA, estratègies que són extrapolables a qualsevol situació educativa, doncs denoten proximitat, acolliment, escolta i empatia, a la vegada que generen confiança. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada