A grans trets, són un grup d’alumnes amb bones capacitats a nivell intel·lectual, tot i que manifesten una gran manca d’habits d’estudi i hàbits organitzatius, aspecte que interfereix negativament en l’assumpció de responsabilitats. A la vegada manifesten dificultats en la manera de resoldre els conflictes i relacionar-se entre ells: en general, manifesten dificultats per gestionar les seves emocions que es concreta en una tendència a la impulsivitat (ira, violència verbal i física...) en la seva resposta i baix autocontrol, es manifesten inquiets i neguitosos, es guien per la immediatesa i tenir un baix nivell d’espera (poca perseverança en el treball i assoliment d’objectius, exigència d’una resposta/satisfacció immediata); acostumen a ser poc respectuosos entre ells, tenen dificultats a posar-se al lloc de l’altre. Val a dir que la problemàtica familiar que hi ha darrere d’alguns casos encara ho agreuja més, com són els casos d'alumnes concrets que tot seguit desenvolupo (A.G. i J.M.).
A més a més, la convivència es veu agreujada per un alumne (A.G.), que té un dictàmen conductual el qual, des de l’escolaritat primària, manifesta conductes disruptives que, tot i que d’entrada no podríem considerar-les com a transtorn de conducta, sí que tenen la suficient rellevància per tal d’intervenir-hi, doncs constantment altera l’ordre i funcionament de les dinàmiques a l’aula i a l’esbarjo. Des d'educació primària, manifestava conductes d'agressió física i verbal (provocacions, insults, amenaces...) cap a la resta de companys que, amb impotència, no podien actuar. Ara, a la ESO, l'alumnat en general "ha dit prou" i, tot i que A.G resta més tranquil, no n'hi deixen passar ni una.
També val a dir que, quan aquest alumne resta més tranquil i no manifesta conductes pertorbadores, un grupet reduït de companys el provoquen amb insults o actes perquè aquest reaccioni i tinguin l’excusa perfecta per pegar-se.
Val a dir que jo, com a orientadora educativa del centre, treballo amb A.G en les matèries instrumentals en un agrupament flexible i puc corroborar que en el decurs de les classes no treballa ni mostra cap interès per aprendre (no treu el material, juga i es distreu amb els diferents estris escolars que porta a l'estoig o joguines que porta de casa....) . Aquest segon trimestre està més tranquil, tot i que quan està massa estona a l'aula sense fer res, "necessita" importunar i provocar a algun que altre company per "treure's" el neguit de sobre.
Hi ha un altre alumne (J.M.), en procés de valoració psicopedagògica per l’EAP, que també manifesta conductes disruptives dins l’aula, interferint constantment en el desenvolupament d’algunes de les matèries impartides. A diferència de l'anterior, J.M. "cau bé" als companys i les seves "interrupcions, comentaris i gracietes" en el decurs de les classes, són seguides i rigudes per la resta de companys, la qual cosa el reforça per continuar mantenint-se en aquesta actitud.